Impact hebben met beleggen: Mercurius verwacht van fondsmanagers dat zij waarde toevoegen, door bewust en weloverwogen beleggingsbeslissingen te maken. Doel is om uitsluitend fondsen in de portefeuille op te nemen die de ESG-doelstellingen nastreven. Juist in landen waar nu nog maar amper aan die doelstellingen wordt voldaan is nog veel groei te behalen. In het beleggingsbeleid wordt de ‘donkergroene’ belegging niet geschuwd. Graag presenteren we daarom een bedrijf dat op het gebied van duurzaamheid een bijdrage levert: het Amundi Responsible Impact Green-fonds.
Over het Amundi Responsible Impact Green fonds
Het Franse beleggingshuis Amundi ontstond in 2010 door een fusie van de vermogensbeheerders Crédit Agricole en Société Générale. Het is met €1.755 miljard onder beheer de grootste asset manager van Europa. Het fondshuis is sinds 2015 beursgenoteerd en hanteert, zoals de naam al doet vermoeden, een streng duurzaamheidsbeleid.
De ESG-doelen staan hoog in het vaandel en de bedrijven uit het fonds worden geacht te handelen naar het Klimaatakkoord van Parijs. Hierbij wordt de nadruk gelegd op thema’s als energie-efficiëntie, het voorkomen van vervuiling en een duurzaam waterbeleid. Het Franse fonds belegt uitsluitend in Artikel 9-classificaties – het hoogste niveau – en volgens het groene fonds-principe. Daarbij vindt een grondige analyse plaats middels een intern informatiesysteem.
Strategie
Het Mercurius-team sprak onlangs met de fondsmanagers Alban de Faÿ en Isabelle Vic-Philippee. Zij stelden dat de stijgende inflatie veel impact heeft op obligatiebeleggers. Het fonds houdt de ontwikkelingen van de centrale banken nauwlettend in de gaten, maar verwacht niet dat de huidige inflatie structureel van aard is. Dit toekomstperspectief biedt ook kansen en daarom heeft het fonds zijn cashpositie vergroot. De schuldpapieren zijn inmiddels tegen een aantrekkelijkere rente verkrijgbaar. En zie daar het credo voor deze periode: ‘Cash is King’.
Bedrijven in portefeuille
Uiteraard gaat de interesse uit naar de samenstelling van de portefeuille en daarin vallen vooral de hoge weging van spoorwegen en groene energie op. Hierbij is gekozen voor en hoge allocatie naar Europa. Het fonds kiest ervoor om alleen bedrijven in de portefeuille op te nemen als er volledige transparantie is over de ESG-doelen. Hierbij speelt sociale verantwoordelijkheid, innovatie en verantwoordelijke consumptie een grote rol. Om een idee te geven van de portefeuille stellen we graag twee bedrijven aan u voor.
Leaseplan corporation
Het eerste bedrijf is een schoolvoorbeeld van Hollandse trots, namelijk LeasePlan Corporation. Het bedrijf is gespecialiseerd in het wagenparkbeheer voor leaseauto’s. Sinds de oprichting in 1963 is het bedrijf gegroeid tot wereldwijd marktleider. Het bedrijfsmodel is simpel: het leasen van auto’s. Maar het bedrijf weet hier een eigen draai aan te geven. Zo heeft LeasePlan het Greenplan uitgerold, waarmee CO2 gereduceerd wordt en duurzame producten aangeboden worden. Het bedrijf beheert 1,9 miljoen auto’s in meer dan 90 landen.
Engie SA
De Franse multinational Engie SA produceert, onderhoudt en verzorgt de distributie van elektriciteit. Na de overname van British International Power is het energiebedrijf uitgegroeid tot het grootste nutsbedrijf ter wereld. Momenteel word meer dan 30% van de energie gegenereerd op basis van hernieuwbare bronnen. Het aandeel steenkolen neemt elk jaar af, sinds de implementatie van stikte duurzaamheidsdoelen. Het doel is om in 2045 volledig C)2-neutraal te zijn.
Conclusie
Het Amundi Responsible Impact Green Bond-fonds is een uitstekend obligatiefonds met een duidelijke visie voor de lange termijn. Gezien de overeenkomst tussen Mercurius en het Franse beleggingshuis in de duurzaamheidsvisie levert Amundi toegevoegde waarde aan de portefeuilles. Bovendien heeft het fonds een stabiel rendement gerealiseerd. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Het fonds is in alle portefeuilles opgenomen, behalve in de offensieve. Dit geldt voor zowel Junior als Mercurius. Daarom zijn wij trots om deze betrouwbare partner te presenteren.
Disclaimer
Dit stuk vormt ook geen koopaanbeveling.